ΕΠΕΙΔΗ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ...ΠΟΙΗΣΗ

Εις τον Θεόκριτο παραπονιούνταν
μια μέρα ο νέος ποιητής Ευμένης·
«...Aλλοίμονον, είν’ υψηλή το βλέπω,
πολύ υψηλή της Ποιήσεως η σκάλα·
κι απ’ το σκαλί το πρώτο εδώ που είμαι
ποτέ δεν θ’ ανεβώ ο δυστυχισμένος.»
Είπ’ ο Θεόκριτος· «Aυτά τα λόγια
ανάρμοστα και βλασφημίες
είναι.
Κι αν είσαι στο σκαλί το πρώτο,
πρέπει νάσαι υπερήφανος κ’ ευτυχισμένος.
Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι·
τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα.
(Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ: Το πρώτο σκαλί)

ΕΠΕΙΔΗ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ...ΠΟΙΗΣΗ

23/5/19

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΙΔΑ ΤΟΥ "ΣΤΙΒΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ"






«Η Κερκίδα του Αθηνόδωρου»

                                                                                  Προς όλους τους υποψήφιους.

        Βρισκόμαστε στην «κερκίδα» κυριολεκτικά και μεταφορικά και παρακολουθούμε τις προσπάθειες των αθλητών του Αθηνόδωρου ατομικά και ως ομάδα  κάμποσα χρόνια,  καταγράφοντας  στη διαδικτυακή μας σελίδα τις εμπειρίες μας.
         Παράλληλα είμαστε θεατές ως απλοί πολίτες  του πολιτικού στίβου που ως άλλοι αθλητές εσείς  οι πολιτικοί  καταβάλλετε  εντυπωσιακές προσπάθειες να διακριθείτε  με έπαθλο  τη λαϊκή εντολή ,την εξουσία δηλαδή να υλοποιήσετε  ιδέες και  προγράμματα.                       Πιστεύουμε πως οι επερχόμενες εκλογές είναι καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε  αξιόλογους ανθρώπους που κοσμούν το Αίγιο  με έντονη  δραστηριότητα σε  πεδία  οικονομικά, αθλητικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά, περιβαλλοντικά , πολιτιστικά και άλλα.
          Πλέον ζούμε ανοιξιάτικες ημέρες  στο στίβο του Αιγίου. Νοιώθω υπερήφανος  ως Αιγιώτης που αναλαμβάνουμε τα τελευταία χρόνια με επιτυχία, κυρίως στον οργανωτικό τομέα, τη διεκπεραίωση  αγώνων πανελλαδικής εμβέλειας, προβάλλοντας στους επισκέπτες μας  τη φυσική  ομορφιά του τόπου μας, αλλά και την αγάπη  των ανθρώπων της πόλης μας για τον κλασσικό αθλητισμό. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, αρχικά με μόνη τη συνεισφορά του Αθηνόδωρου και πλέον  και με την συνεισφορά της Φιλαθλητικής, η αγάπη αυτή έχει φουντώσει. Το στάδιο κατακλύζεται καθημερινά από αθλούμενους  σε σημείο μάλιστα που δημιουργούνται και διάφορες δυσλειτουργίες.

        Θα θέλαμε βέβαια να παρουσιάσουμε  στους επισκέπτες μας ένα στάδιο με βοηθητικό γήπεδο, με κλωβό ρίψεων, με στεγασμένο χώρο κάτω από τις κερκίδες (παρέχοντας προστασία από τα καιρικά φαινόμενα),  για δρομικές και άλλες προπονήσεις, με γραφεία για τους συλλόγους κ.λπ., θα θέλαμε να προβάλουμε τα τοπικά μας προϊόντα, αγροτικά,  τουριστικά (ιδιαίτερα τον αθλητικό τουρισμό), αλλά δυστυχώς τον τελευταίο καιρό δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε τουλάχιστο ούτε μια πόλη καθαρή.
       Χρειαζόμαστε επειγόντως τη βοήθειά σας. Ξέρουμε ότι προτεραιότητά σας είναι η καθαριότητα της πόλης,  η ύδρευση και τα δίκτυα αποχέτευσης , οι συγκοινωνίες,  οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια. Καταλαβαίνουμε πως πρέπει να δημιουργήσετε πρώτα πλαίσιο ανάπτυξης με αιχμή του δόρατος τα αγροτικά προϊόντα και τον τουρισμό. Έχουμε διαπιστώσει την ευαισθησία σας για το περιβάλλον την παιδεία και τον πολιτισμό. Όμως «ταῦτα δὲ ἔδει ποιῆσαι κἀκεῖνα μὴ ἀφιέναι.».
        Και για να γίνω συγκεκριμένος.
1. Θα ήταν χρήσιμο κάποιο κλιμάκιο του Δήμου να επισκεφτεί κοντινούς μας Δήμους όπως για παράδειγμα τα Μέγαρα και την Τρίπολη για να δουν από κοντά την ανάπτυξη των αθλητικών τους εγκαταστάσεων και τους κανονισμούς λειτουργίας τους που παρ’ ότι δεν πρόκειται για προηγμένες ευρωπαϊκές πόλεις υπερέχουν αισθητά από την πόλη μας στον τομέα αυτό, εξυπηρετώντας κατά προτεραιότητα τις ανάγκες του κλασσικού αθλητισμού. (Δεν είναι τυχαίο ότι αναλαμβάνουν τακτικά τη διοργάνωση πανελλήνιων πρωταθλημάτων και διεθνών συναντήσεων με συνακόλουθο όφελος την αύξηση του  αθλητικού τουρισμού.)
2. Η μονοδρόμηση του δρόμου για την Αλυκή και η ένωσή του με τον παράλληλο πάνω από τις γραμμές έχει αργήσει. Θα ανακούφιζε πάρα πολύ κόσμο που περπατά ή τρέχει ή κάνει ποδήλατο, αλλά και τους λουόμενους καλοκαιρινούς και χειμερινούς. Αν μονοδρομηθεί ο δρόμος για την Αλυκή θα αναπτυχθεί επακόλουθα όλη η περιοχή και από την ιδιωτική πρωτοβουλία.

3.  Να συσταθεί μία ομάδα ανθρώπων της πόλης μας με γνώση του αντικειμένου για την ανεύρεση του χώρου, το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός πάρκου αθλητισμού και αναψυχής όπου θα μπορούν να απολαμβάνουν εναλλακτικά τους περιπάτους τους οι πολίτες αλλά και να γυμνάζονται οι αθλητές όταν η προετοιμασία τους το απαιτεί.  Κάτι τέτοιο όχι μόνο θα ανεβάσει πολύ  το επίπεδο της καθημερινής μας ζωής αλλά και θα το χαίρονται ως πολύτιμη κληρονομιά οι επόμενες γενεές. Άλλωστε κάθε χώρος αθλητισμού και αναψυχής λειτουργεί ως «κέντρο  υγείας» που την προάγει σε όλες τις πτυχές της, σωματική, ψυχική, πνευματική και κοινωνική. Αν ήταν στο όραμα προηγούμενων δημοτικών αρχών θα είχε ήδη γίνει γιατί δεν χρειάζεται πολλά χρήματα παρά μόνο βούληση.
      
       Από το παρελθόν διδασκόμαστε πώς να προετοιμάζουμε το μέλλον. Μπορεί να απολαμβάνουμε στο δημοτικό στάδιο Αιγίου την τοποθέτηση ελαστικού τάπητα, νέου στρώματος ύψους και άλλου αθλητικού εξοπλισμού αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι από πίσω κρύβονται  μακροχρόνιες , επίμονες πιέσεις και παρεμβάσεις πολλών ανθρώπων  και συλλόγων που δεν κουράστηκαν  να νύττουν τους εκάστοτε αρμοδίους της πολιτείας.
                     Το Αίγιο όμως αξίζει πολλά περισσότερα. Αφού δυστυχώς « καταφέραμε», υποδομές όπως το δημοτικό στάδιο και το κλειστό γυμναστήριο, να τα απομονώσουμε μεταξύ τους και να τα εγκλωβίσουμε μέσα σε κατοικίες,  χωρίς δυνατότητες ανάπτυξής τους και σύνδεσής τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις σύγχρονες ανάγκες άθλησης, υπάρχει η ανάγκη να αναδιαμορφωθεί ο χάρτης των αθλητικών εγκαταστάσεων ατενίζοντας το μέλλον. 
               Η πόλη μας διαθέτει και ικανό επιστημονικό δυναμικό και δημοτικούς παράγοντες που έχουν δείξει δυνατότητες να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μεγάλα έργα που αν ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα αθλητικά σωματεία,  (που ασφυκτιούν στις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις), είναι δυνατόν να υποδείξουν να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν  όλοι μαζί ένα ενιαίο  σύγχρονο αθλητικό κέντρο με προδιαγραφές  από το μέλλον και για το μέλλον που θέλουμε.
             Το Αίγιο με τη μοναδική γεωγραφική θέση και το φυσικό κάλλος που διαθέτει  μπορεί να γίνει πρότυπο καθημερινής ζωής ,  ενώ θα μπορεί να γίνει σημαντικός πόλος έλξης   με οφέλη που ξεπερνούν τα όρια των σημερινών δυνατοτήτων της οικονομίας του, ενεργοποιώντας νέα εδάφη αναπτυξιακής δυναμικής.
            Ανεξάρτητα δε και από αυτά η υγεία σε όλες της  τις εκφάνσεις  είναι  από μόνη της   η  υπεραξία  που  επιστρέφεται στην κοινωνία που επενδύει  στον αθλητισμό και  πολύ περισσότερο  στον παρεξηγημένο πρωταθλητισμό.
           Ο πρωταθλητισμός  είναι η αναζήτηση του επέκεινα. Είναι η περιπλάνηση στα όρια των δυνατοτήτων της ψυχής και του σώματος. Η ακροβασία μεταξύ της ευτυχίας και της δυστυχίας, του ενθουσιασμού και της απογοήτευσης. Δεν είναι για όλους. Είναι για τους επίλεκτους. Όχι γιατί είναι οι καλύτεροι, αλλά γιατί αυτοί μπορούν να κάνουν θυσίες προκειμένου να ανέβουν ψηλά, γνωρίζοντας πως όσο ψηλότερα ανέβουν η πτώση και πιο πιθανή είναι και πιο επώδυνη.
       Το μεγαλείο του πρωταθλητισμού στο χώρο του στίβου όμως, είναι στο γεγονός ότι όσο  κάποιος ωριμάζει παύει να βλέπει τον συναθλητή του ως αντίπαλο, αλλά ως βοηθό να ξεπεράσει τα προσωπικά του όρια.
        Έτσι θέλουμε να βλέπουμε και σας τους πολιτικούς που κάνετε πρωταθλητισμό στον πολιτικό στίβο. Δείτε τον αντίπαλο ως  σύμμαχο για το κοινό καλό.
            Και μείς θα  χειροκροτούμε όλους εσάς που επιμένετε, συνεχίζετε να αγωνίζεστε και όταν χάνετε και που σέβεστε αληθινά τους συνυποψηφίους σας όταν κερδίζετε.
              Πρέπει να εξομολογηθώ ότι αρχική επιδίωξή μου ήταν να απαξιώσω τους πολιτικούς.  Παρατηρώντας  τον επαγγελματικό τρόπο προβολής πολλών εκ των υποψηφίων σκέφτηκα αρχικά να παραφράσω δηκτικά  γνωστή τηλεοπτική διαφήμιση και δώσω τον τίτλο «29 κατασκευαστές Δημάρχων συνιστούν…» Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η ευθύνη είναι συνολική με την έννοια πάντα της πλειοψηφίας ή του μέσου όρου. Οι πολιτικοί εδώ και παντού δεν είναι θεοί. Δεν μπορούν να κάνουν περισσότερα από όσα μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί κι ας είναι οι πιο κατάλληλοι. Όταν δε,  δεν είναι κατάλληλοι  τότε  πάλι φέρουμε ευθύνη που τους εκλέγουμε και τους επανεκλέγουμε δίνοντάς τους πιστοποιητικό επιτυχίας. Σε όλους τους συνδυασμούς υπάρχουν σίγουρα κατάλληλοι  άνθρωποι για την πόλη. Μπορεί να είναι λίγοι. Όμως «μικρὰ ζύμη ὅλον τὸ φύραμα ζυμοῖ».
          Πιστεύουμε πως δεν χρειάζονται υπεράνθρωποι για να κάνουν σπουδαία πράγματα.  Ούτε τα χρήματα είναι καθοριστικά για τα μεγάλα έργα. Παραφράζοντας τον Δημοσθένη θα λέγαμε : ΔΕΙ ΔΕ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΤΟΥΤΩΝ ΟΥΔΕΝ ΕΣΤΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ΤΩΝ ΔΕΟΝΤΩΝ.

                                                                                                        Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,
                                                                                                            Αγγελος Ιατρόπουλος

           Υ.Γ  1)Τα παραπάνω  είναι απόψεις που έχουν ήδη δημοσιευθεί στην « κερκίδα του Αθηνόδωρου» (https://stivosaigio.blogspot.com)με την ετικέτα «ίσως σας ενδιαφέρει».

                  2) Τη διαμόρφωση του χώρου κάτω από τις δυτικές κερκίδες έτσι όπως εξαγγέλθηκε από την νυν δημοτική αρχή μη την καθυστερήσετε και προπάντων μη την λησμονήσετε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου