ΕΠΕΙΔΗ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ...ΠΟΙΗΣΗ

Εις τον Θεόκριτο παραπονιούνταν
μια μέρα ο νέος ποιητής Ευμένης·
«...Aλλοίμονον, είν’ υψηλή το βλέπω,
πολύ υψηλή της Ποιήσεως η σκάλα·
κι απ’ το σκαλί το πρώτο εδώ που είμαι
ποτέ δεν θ’ ανεβώ ο δυστυχισμένος.»
Είπ’ ο Θεόκριτος· «Aυτά τα λόγια
ανάρμοστα και βλασφημίες
είναι.
Κι αν είσαι στο σκαλί το πρώτο,
πρέπει νάσαι υπερήφανος κ’ ευτυχισμένος.
Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι·
τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα.
(Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ: Το πρώτο σκαλί)

ΕΠΕΙΔΗ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ...ΠΟΙΗΣΗ

14/7/16

ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ




Με αφορμή την ένσταση στα 3000μ με φυσικά εμπόδια  εφήβων κατά το πανελλήνιο πρωτάθλημα που έγινε στις Σέρρες, πρόσφατα,  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγινε πολύς λόγος για τα πρότυπα των αθλητών. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η τοποθέτηση του Δημήτρη Τζεφαλή που αφού κατέθεσε την προσωπική του  μαρτυρία, ανέπτυξε τις σκέψεις του χωρίς να «λειάνει» κάποιους χαρακτηρισμούς που περιγράφουν την πραγματικότητα την οποία βίωσε από πολύ κοντά.
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο να βρούμε πληροφορίες για τον κ. Δημήτρη Τζεφαλή εκτός των άλλων, βρήκαμε ένα αφιέρωμα γι αυτόν στο δραμινό site  http://www.dramania.gr/ όπου πραγματικά περιγράφει έναν άνθρωπο πρότυπο για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και θεωρήσαμε ότι αξίζει να το προβάλουμε  και στο δικό μας blog
Τζεφαλής Δημήτρης - Ο Δραμινός Μαραθωνοδρόμος 
26 Οκτ 2015 @ 18:09 | Έγραψε ο Γιώργος Νάτσης


Ο
 Δημήτρης Τζεφαλής κατάγεται από το Μοναστηράκι Δράμας. Ξεκίνησε τον αθλητισμό στην ΣΤ’ Δημοτικού με αφορμή τους σχολικούς αγώνες στίβου του Νομού και συγκεκριμένα με το άλμα εις μήκος. Πρώτος του προπονητής και μυητής στον κλασσικό αθλητισμό ήταν ο κ. Σωτήρογλου Στέλιος.



Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το Δέκαθλο και με προπονητή τον κ. Σδρόλα Χαράλαμπο (νυν προπονητή του μεγάλου Δραμινού αθλητή Κώστα Δουβαλίδη και παλαιότερα των μεγάλων ΔραμινώνΔεκαθλητών Ευθύμη Ανδρέογλου, Κουρομιχαλάκη Παύλου κ.α.) έφτασε μέχρι την 6η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων, ενώ παράλληλα σπούδαζε στη Γυμναστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης.
Όπως ο ίδιος λέει, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τη συμβολή όλων των παλαιότερων προπονητών και δασκάλων μας σε αυτό που είμαστε τώρα. Ο καθένας με τον τρόπο του διαμορφώνει αυτό που θα γίνουμε στο μέλλον! Ο ίδιος είναι περήφανος και ευγνώμων σε όλους τους παλιότερους προπονητές του.
Επίσης, πολύ συχνά μνημονεύει τη συμβολή του κ. Κουρομιχαλάκη Στέλιου, ενός από τους ενεργότερους και πλέον ακούραστους γυμναστές στην Ιστορία της Δράμας, στην απόφασή του να γίνει ο ίδιος Γυμναστής και να αγαπήσει τόσο πολύ τον αθλητισμό και την προπονητική!
Μετά την αποφοίτησή του από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδικότητα στους Δρόμους και αφού εργάστηκε σε γυμναστήρια της συμπρωτεύουσας, ξεκίνησε να ασχολείται στον ελεύθερό του χρόνο με το τρέξιμο αντοχής.
Με συστηματική δουλειά, μελέτη όλων των σύγχρονων ερευνών σχετικά με την προπονητική και τους δρόμους αντοχής κατάφερε να βελτιώνεται συνεχώς παρά το γεγονός ότι μεγάλωνε ηλικιακά.
Πρωταγωνιστεί πλέον σε όλους τους αγώνες της Δράμας και των όμορων νομών. Συμμετέχει εξίσου καλά σε ασφάλτινους αγώνες δρόμου αλλά και σε αγώνες βουνού, μικρότερων, προς το παρόν, αποστάσεων. Μας εξομολογείται ότι παρά τα 41 του χρόνια είναι «μικρός» για Υπερμαραθωνίους!
Πιστεύει ότι το ανθρώπινο σώμα είναι μια απίστευτη μηχανή με πάρα πολλές δυνατότητες. Η βαθιά γνώση των επιστημών της ανατομίας, της βιοχημείας και της  εργοφυσιολογίας σε συνδυασμό με άριστη γνώση της προπονητικής επιτυγχάνουν τη πολύχρονη και σταθερή βελτίωση του ανθρώπινου οργανισμού.
Αγαπημένη του απόσταση ο Μαραθώνιος και αγαπημένος του αγώνας ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών. Εκεί έχει και το ρεκόρ του στο Μαραθώνιο με καθαρό χρόνο 2 ώρες 44 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα, σε ηλικία 39 ετών κατακτώντας τη 13η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών.
Μεγάλη του αγάπη είναι και τα 3χλμ με φυσικά εμπόδια. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανδρών το 2014, κατέκτησε την 11η θέση με χρόνο 9’ 52’’ 19 το οποίο αποτελεί  Πανελλήνιο αλλά και Βαλκανικό ρεκόρ Βετεράνων στην ηλικιακή κατηγορία 40-44 ετών.
Απολαμβάνει επίσης πολύ να τρέχει στο γύρο πόλης της Δράμας, 10 χλμ. στην πόλη του, παρέα με φίλους και την οικογένειά του, η οποία  βρίσκεται πάντα δίπλα του!
Αγώνες με κοινωνικό σκοπό και μηνύματα όπως ο Γρηγοριανός αγώνας δρόμου από την Καρβάλη στη Καβάλα που διοργανώνεται από την Κιβωτό ΚΕΘΕΑ, τον συγκινούν ιδιαίτερα. Θεωρεί ότι ο αγώνας που κάνουν όλοι οι δρομείς είναι μηδαμινός μπροστά στον αγώνα που κάνουν όλα αυτά τα παιδιά που θέλουν να αποκοπούν από τα ναρκωτικά. Τους αξίζει μια «Ζωή ολόκληρη, και όχι σε δόσεις.»
Το 2014 και 2015 έζησε και εργάστηκε ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής στα ελληνικά σχολεία του Μόντρεαλ στον Καναδά. Είχε την ευκαιρία να προπονηθεί με αθλητές από χώρες με παράδοση στην αντοχή όπως Μαροκινούς, Πορτογάλους, Αλγερινούς κ.α., παρακολούθησε σεμινάρια προπονητικής και αντάλλαξε απόψεις με προπονητές από την Αμερική, το Μαρόκο, την Πορτογαλία  και τον Καναδά.
Είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στους Μαραθωνίους του Μόντρεαλ και της Πρωτεύουσας του Καναδά Οτάβας καθώς και σε άλλους μικρότερους  αγώνες σε διαφορετικά εδάφη (άσφαλτος, βουνό, πάγο, χιόνι!).

Αξιομνημόνευτη είναι η εμπειρία που είχε στον Υποθερμικό Ημιμαραθώνιο του Μόντρεαλ όπου κατέλαβε την 5η θέση, με θερμοκρασίες –35ο C ανάμεσα σε περίπου 1000 αθλητές.
Αγωνίζεται στα Πανελλήνια πρωταθλήματα με τον Σύλλογο Κλασικού Αθλητισμού Δράμας (Σ.Κ.Α.Δ). 
Είναι ο ιδρυτής και προπονητής της ομάδας αντοχής One Step Beyond_Endurance Team και τα τελευταία χρόνια βοηθά αρκετούς αθλητές και αθλήτριες να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους χωρίς τραυματισμούς και με στόχο την πολύχρονη ενασχόλησή τους με το τρέξιμο.
Ο ίδιος πρεσβεύει ότι ο αθλητισμός δεν έχει ηλικία!
Αρθρογραφεί στο πρώτο ελληνικό site για το τρέξιμο www.runningnews.gr
με τεκμηριωμένα, επιστημονικά άρθρα με σκοπό να ενημερώσει τη δρομική κοινότητα.
Μπορείτε να διαβάσετε όλα τα άρθρα του στην ιστοσελίδα του ίδιου και της ομάδας του,www.onestepbeyond.gr.
Όνειρό του, όπως και αρκετών δρομέων του Νομού μας, είναι η ίδρυση του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Δράμας, ο οποίος με πληθώρα δράσεων θα βοηθήσει στη ενασχόληση περισσότερων Δραμινών πολιτών με το τρέξιμο και τον αθλητισμό γενικότερα. Η μεγάλη πρόκληση όμως είναι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας των μικρών  παιδιών και των εφήβων. Η δημιουργία του προαναφερθέντος Συλλόγου είναι πλέον πολύ κοντά!
Το Holisterun, το οποίο γίνεται την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα στην πόλη μας, σαν μια ομαδική, βραδινή προπόνηση φίλων, είναι από τις πιο όμορφες προσπάθειες που έχουν γίνει στην πόλη μας. Φίλοι και γνωστοί από άλλες πόλεις δηλώνουν ότι μας «ζηλεύουν» γι’ αυτόντον αγώνα και μάλιστα με μηνιαία συχνότητα! Το δρομικό «ρεύμα» μεγαλώνει, οι φακοί και τα χαμόγελα στα σοκάκια της πόλης αυξάνονται!

Επόμενος αγωνιστικός στόχος του Δημήτρη είναι ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών στις 08 Νοεμβρίου 2015. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία όπως και σε όλους τους Δραμινούς δρομείς που θα συμμετέχουν σε αυτόν τον αγώνα-διαφήμιση για τη χώρα μας!
Δημήτρη εμείς από την "κερκίδα του Αθηνόδωρου" σ΄ευχαριστούμε για το θάρρος και την ποιότητα της γνώμης σου. Ο δικός σου λόγος  ξεπερνάει τον δικό μας για πολλούς λόγους μα ιδιαίτερα για έναν. Είσαι μάχιμος ενώ εμείς παροπλισμένοι  στην κερκίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου