ΕΠΕΙΔΗ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ...ΠΟΙΗΣΗ

Εις τον Θεόκριτο παραπονιούνταν
μια μέρα ο νέος ποιητής Ευμένης·
«...Aλλοίμονον, είν’ υψηλή το βλέπω,
πολύ υψηλή της Ποιήσεως η σκάλα·
κι απ’ το σκαλί το πρώτο εδώ που είμαι
ποτέ δεν θ’ ανεβώ ο δυστυχισμένος.»
Είπ’ ο Θεόκριτος· «Aυτά τα λόγια
ανάρμοστα και βλασφημίες
είναι.
Κι αν είσαι στο σκαλί το πρώτο,
πρέπει νάσαι υπερήφανος κ’ ευτυχισμένος.
Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι·
τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα.
(Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ: Το πρώτο σκαλί)

ΕΠΕΙΔΗ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ...ΠΟΙΗΣΗ

25/5/15

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΔΗΜΑΡΧΟ


Κε Δήμαρχε,

Υπάρχει σίγουρα μία παρεξήγηση.


Θεωρώ αυτονόητο ότι το σύνολο των δυνάμεων μιας πόλης, η Δημοτική αρχή δηλαδή και οι δημότες, στοχεύουν στην ανάπτυξή της με γνώμονα το κοινό καλό και συμφέρον. Είναι ευτυχία για μία πόλη οι πολίτες να δραστηριοποιούνται εθελοντικά προς διάφορες κατευθύνσεις και  να δημιουργούν συλλόγους ώστε να  συνεπικουρούν το έργο της δημοτικής αρχής.  Ιδιαίτερα σήμερα στις μέρες της οικονομικής κρίσης είναι εντελώς απαραίτητο .

Το Αίγιο το κοσμούν πολλοί και αξιόλογοι σύλλογοι που αναπτύσσουν δραστηριότητα σε  πεδία  αθλητικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά, περιβαλλοντολογικά, πολιτιστικά και άλλα, ωστόσο θα ήθελα να επικεντρώσω την αναφορά μου στον Α.Σ.’ Αθηνόδωρος ο Αιγιεύς’.

Ο χαρακτηρισμός σύλλογος << διαμάντι>> δεν θα ήταν άστοχο σχήμα λόγου. Με κύριο ενδιαφέρον  την ανάπτυξη του αθλητισμού σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και των ηλικιών στρέφει την αιχμή του δόρατος στην ανάπτυξη του κλασσικού αθλητισμού ως ιδανικού που γεννήθηκε στην Ελλάδα και έγινε πανανθρώπινη αξία , μέσο διαπαιδαγώγησης των νέων, και πεδίο άμιλλας και δόξας για πρόσωπα, πόλεις, έθνη και κράτη.

Ο ‘Αθηνόδωρος’ δημιουργήθηκε πριν 10 χρόνια από ανθρώπους ανιδιοτελείς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ξοδεύοντας όχι μόνο  από τον ελεύθερο χρόνο τους αλλά και  από τον επαγγελματικό τους χρόνο. Κατόρθωσαν να φτιάξουν ένα σύλλογο άψογο κατ΄ουσία   και κατά το γράμμα του νόμου. Καλλιέργησαν την ιδέα του αθλητισμού και της άσκησης με τη βοήθεια εκλεκτών επιστημόνων γυμναστών και σήμερα διακόσια και πλέον παιδιά δίνουν  ζωή στο στάδιο του Αιγίου προσελκύοντας μάλιστα και πολλούς ελεύθερα ασκούμενους συμπολίτες μας. Το περπάτημα και το τρέξιμο στις γέφυρες και στην αλυκή έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο, όταν πριν δραστηριοποιηθεί ο Αθηνόδωρος όσοι το συνήθιζαν μάλλον λοιδορούνταν.

Επιπλέον από το 2008 έως σήμερα που ανήκει στη δύναμη των σωματείων του Σ.Ε.Γ.Α.Σ  έχει να  επιδείξει στον αγωνιστικό αθλητισμό  μία εντυπωσιακή άνοδο κατακτώντας ήδη την 50ή θέση σταδιακά ανάμεσα σε 300 σωματεία. Οι αθλητές του έχουν πλέον πανελλήνια παρουσία κατακτώντας έως σήμερα 9 πανελλήνια μετάλλια.

Αθλητικά γεγονότα της πόλης μας πανελλήνιας εμβέλειας όπως ο ημιμαραθώνιος Αιγιάλειας , το πρωτάθλημα ενόπλων δυνάμεων, αλλά και ο εξοπλισμός του σταδίου με ελαστικό τάπητα, στρώμα ύψους και άλλα ακριβά όργανα, έγιναν με την καταλυτική υποστήριξη και συνεργασία των ανθρώπων του συλλόγου.

Αντί  λοιπόν η δημοτική αρχή να αναγνωρίσει, να επιβραβεύσει και να ενισχύσει με κάθε τρόπο ή τουλάχιστο να  εκμεταλλευτεί την εθελοντική προσφορά  και την πετυχημένη παρουσία των διοικούντων τον Αθηνόδωρο στα αθλητικά δρώμενα της πόλης μας , είδαμε κατόπιν εντολής των αρμοδίων του Δήμου να αδειάζουν το χώρο στο στάδιο που τους είχε παραχωρηθεί  ως γραφείο και αποθήκη αθλητικού υλικού και που με προσωπική εργασία μελών του συλλόγου και της διοίκησης είχε συντηρηθεί από την υγρασία και τη φθορά της αχρησίας πολλών χρόνων.

Είμαι βέβαιος πως πρόκειται για παρεξήγηση.

Έχετε δώσει δείγματα ότι  αγαπάτε τον αθλητισμό και ιδιαίτερα τον κλασσικό αθλητισμό. Είδα προσωπικά τη θέρμη με την οποία υποδεχθήκατε το βιβλίο του Γιάννη Χρυσανθόπουλου για την ιστορία του κλασσικού αθλητισμού στο Αίγιο και  με χαρά άκουσα ότι τον θέλετε δίπλα σας στις αποφάσεις σας για την υλοποίηση των οραμάτων σας για τον αθλητισμό και τη νεολαία στην Αιγιάλεια.

Περιμένουμε με ανυπομονησία να δοθεί η καλύτερη λύση στο ζήτημα που σας ανέπτυξα παραπάνω ώστε να μην παρεμποδίζονται προσπάθειες που πάνε μπροστά τον τόπο μας αλλά αντίθετα να ενισχύονται με κάθε τρόπο. Έχουμε ανάγκη ως πολίτες  να εδραιώνεται η πεποίθηση ότι δημοτικοί άρχοντες και δυναμισμό διαθέτουν και θέληση να προωθούν και να στηρίζουν το καλό και το δίκαιο.

Έχω την πεποίθηση ότι ο δικός μας τόπος η Αιγιάλεια με τα απαράμιλλα φυσικά και  ιστορικά πλεονεκτήματά της θα αναδείξει αποτελεσματικά  τις  δυνατότητές της, θα έχει υψηλό ποσοστό ευχαριστημένων  πολιτών  και  η συντριπτική πλειοψηφία των νέων ανθρώπων θα αισιοδοξούν για το μέλλον τους.

Υ.Γ  Με αφορμή τα παραπάνω  θα ήθελα να σας απευθύνω κάποιες σκέψεις- προτάσεις.

1. Θα ήταν χρήσιμο κάποιο κλιμάκιο του Δήμου να επισκεφτεί κοντινούς μας Δήμους όπως για παράδειγμα τα Μέγαρα και την Τρίπολη για να δουν από κοντά την ανάπτυξη των αθλητικών τους εγκαταστάσεων και τους κανονισμούς λειτουργίας τους που παρ’ ότι δεν πρόκειται για προηγμένες ευρωπαϊκές πόλεις υπερέχουν αισθητά από την πόλη μας στον τομέα αυτό εξυπηρετώντας κατά προτεραιότητα τις ανάγκες του κλασσικού αθλητισμού. (Δεν είναι τυχαίο ότι αναλαμβάνουν τακτικά τη διοργάνωση πανελλήνιων πρωταθλημάτων και διεθνών συναντήσεων με συνακόλουθο όφελος την αύξηση του  αθλητικού τουρισμού.)

2.Η μονοδρόμηση του δρόμου για την Αλυκή και η ένωσή του με τον παράλληλο πάνω από τις γραμμές, θα ανακούφιζε πάρα πολύ κόσμο που περπατά ή τρέχει ή κάνει ποδήλατο, αλλά και τους λουόμενους καλοκαιρινούς και χειμερινούς. Αν  αναπλαστεί προς αυτή την κατεύθυνση πρόκειται να αναπτυχθεί και από την ιδιωτική πρωτοβουλία σε βαθμό που θα καταστεί ιδανικός χώρος άθλησης και αναψυχής.

3.Κάτι για τις επόμενες γενιές. Αν ήταν στο όραμα προηγούμενων δημοτικών αρχών θα είχε ήδη γίνει γιατί δεν χρειάζεται πολλά χρήματα παρά μόνο βούληση. Στο Αίγιο λείπει ένα περιαστικό  άλσος όπου θα μπορούν να απολαμβάνουν εναλλακτικά τους περιπάτους τους οι πολίτες αλλά και να γυμνάζονται οι αθλητές όταν η προετοιμασία τους το απαιτεί. Τους χώρους και τους τρόπους μπορούμε να τους βρούμε με διαβούλευση στην οποία πρέπει οπωσδήποτε να μετέχουν  οι μαθητές οι οποίοι και φρέσκιες ιδέες θα δώσουν και έργο εθελοντικό μπορούν να προσφέρουν με τον ενθουσιασμό και το δυναμισμό  τους. Το όραμά μας είναι το μέλλον των παιδιών μας.

                                                                                            Ευχαριστώ

                                                                                   Άγγελος Σπ. Ιατρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου