ΕΠΕΙΔΗ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ...ΠΟΙΗΣΗ

Εις τον Θεόκριτο παραπονιούνταν
μια μέρα ο νέος ποιητής Ευμένης·
«...Aλλοίμονον, είν’ υψηλή το βλέπω,
πολύ υψηλή της Ποιήσεως η σκάλα·
κι απ’ το σκαλί το πρώτο εδώ που είμαι
ποτέ δεν θ’ ανεβώ ο δυστυχισμένος.»
Είπ’ ο Θεόκριτος· «Aυτά τα λόγια
ανάρμοστα και βλασφημίες
είναι.
Κι αν είσαι στο σκαλί το πρώτο,
πρέπει νάσαι υπερήφανος κ’ ευτυχισμένος.
Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι·
τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα.
(Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ: Το πρώτο σκαλί)

ΕΠΕΙΔΗ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ...ΠΟΙΗΣΗ

18/12/14

ΜΝΗΜΕΣ, ...ΓΚΡΙΝΙΕΣ ΚΑΙ... ΕΥΧΕΣ.

         Ήταν τέλος της δεκαετίας του ΄70 και αρχές της δεκαετίας του ΄80 που ως μαθητές γυμνασίου οδηγηθήκαμε όχι τυχαία στο Εθνικό τότε και τώρα Δημοτικό Στάδιο του Αιγίου. Η πρώτη  φιλοδοξία μας ήταν η συμμετοχή μας στο περιβάλλον του Σταδίου όπου θα είχαμε την ευκαιρία να δούμε να γυμνάζονται σχεδόν ταυτόχρονα 3-4 ερασιτεχνικές ομάδες ποδοσφαίρου  και οι αθλητές του στίβου.
Από κει και πέρα

 η ένταξη στη μία ή την άλλη ομάδα ήταν εύκολη,   αφού χάρη στις κρατικές επιχορηγήσεις  ούτε συνδρομή έπρεπε να πληρώσουμε και αθλητικό ρουχισμό αποκτούσαμε δωρεάν. Το μόνο που χρειαζόμαστε ήταν φιλότιμη προσπάθεια στις προπονήσεις. Το φιλότιμο περίσσευε από τους περισσότερους γι' αυτό και συμμετείχαμε σε πολλούς αγώνες τοπικούς,  αλλά και σε πανελλήνια πρωταθλήματα πηγαίναμε με δωρεάν μετακίνηση, σίτιση και διαμονή όταν χρειάζονταν.  Ήταν περισσότερο φτωχή η Ελλάδα εκείνα τα χρόνια αλλά η επαρκής χρηματοδότηση από την πολιτεία για την άθληση των νέων ήταν κάτι αυτονόητο . Βέβαια ήταν και το φιλότιμο. Οι γυμναστές στα σχολεία παρότρυναν τα παιδιά   να αθλούνται και προσπαθούσαν να αναδείξουν ταλέντα σ' όλα τ΄ αθλήματα και ιδιαίτερα στον κλασσικό αθλητισμό.         
          Τώρα οι περισσότεροι βλέπουν τ' αγωνίσματα του στίβου χωρίς ενδιαφέρον και αποφεύγουν ακόμη και τα προβλεπόμενα από τις εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας. Για παράδειγμα ήταν παραπάνω από οφθαλμοφανής η απουσία των σχολείων του Αιγίου (πλην 3-4  εξαιρέσεων ) από τη διοργάνωση   ανωμάλου δρόμου για τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια του νομού  στην Πάτρα στις 11-12-2014 . Τα περισσότερα σχολεία  δεν ενημέρωσαν καν τα παιδιά για το γεγονός , άλλα δε, προφασίστηκαν προβλήματα μετακίνησης παρ' ότι ορισμένα παιδιά είχαν ετοιμαστεί  με  τα απαραίτητα έγγραφα.
          Δε θα αργήσουν να έρθουν ο νέος αθλητικός νόμος και ο δημοτικός κανονισμός χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ήδη έχουν εγερθεί πολλά ερωτηματικά  και ενστάσεις στα προσχέδιά τους ανάλογα με την οπτική γωνία που βλέπει ο καθένας. Επειδή γνωρίζουμε πως η φωνή μας δεν είναι πολύ δυνατή, κάνουμε μόνο την ευχή τόσο ο αθλητικός νόμος όσο και δημοτικός κανονισμός χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων όχι απλά να μη στερήσουν αλλά να προσφέρουν το απαραίτητο οξυγόνο που έχει ανάγκη ο χώρος του αθλητισμού της πατρίδας μας.


ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου