ΕΠΕΙΔΗ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ...ΠΟΙΗΣΗ

Εις τον Θεόκριτο παραπονιούνταν
μια μέρα ο νέος ποιητής Ευμένης·
«...Aλλοίμονον, είν’ υψηλή το βλέπω,
πολύ υψηλή της Ποιήσεως η σκάλα·
κι απ’ το σκαλί το πρώτο εδώ που είμαι
ποτέ δεν θ’ ανεβώ ο δυστυχισμένος.»
Είπ’ ο Θεόκριτος· «Aυτά τα λόγια
ανάρμοστα και βλασφημίες
είναι.
Κι αν είσαι στο σκαλί το πρώτο,
πρέπει νάσαι υπερήφανος κ’ ευτυχισμένος.
Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι·
τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα.
(Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ: Το πρώτο σκαλί)

ΕΠΕΙΔΗ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ...ΠΟΙΗΣΗ

22/4/19

ΔΡΟΜΟΣ ΘΥΣΙΑΣ - ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 2019



Την περασμένη Τετάρτη στο εργατικό κέντρο Αιγίου πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του συλλόγου μας  με "Θέματα:
             1) Απολογισμός της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου – Ισολογισμός.
             2) Προγραμματισμός για τη νέα περίοδο.
             3) Πρόγραμμα αγώνων – Ομοσπονδία – Ενημέρωση κ.λπ." 
        Μεταξύ αυτών και άλλων, που θα αναφερθούμε  σε άλλη ανάρτηση , συζητήθηκε η διοργάνωση του ημιμαραθώνιου Αιγιαλείας. Ο κύριος προβληματισμός ήταν  σχετικός με την χρηματοδότηση και τον φορέα ευθύνης για την άρτια διεξαγωγή του. Η φετινή εμπειρία ήταν δυστυχώς τραυματική και
απογοητευτική όσον αφορά τη στάση της δημοτικής αρχής, που ελάχιστες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του αγώνα ανακάλεσε την υποχρέωσή της να στηρίξει οικονομικά τον αγώνα. Έτσι η συζήτηση περιστράφηκε στο αν θα πρέπει να στραφούμε σε χορηγούς  εταιρείες, αν είναι ηθικό αυτές οι εταιρείες να προβάλλονται ευθέως διαφημιστικά, ή και αν τέλος οι συμμετέχοντες θα έπρεπε να πληρώνουν κάποιο αντίτιμο για τη συμμετοχή τους. Υπήρξε η πρόταση να διατυπώνεται το αίτημα για χρηματοδότηση 6 μήνες πριν και να επικυρώνεται η σχετική θετική ή αρνητική απόφαση τουλάχιστο  3 μήνες πριν, ώστε να υπάρχει εύλογο χρονικό διάστημα αναζήτησης, αν χρειαστεί,εναλλακτικών  πηγών χρηματοδότησης. 
        Επίσης προτάθηκε να συνδεθεί η ημερομηνία  του αγώνα με τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της πόλεως του Αιγίου ως η πρώτη πόλη της Ελλάδος που απελευθερώθηκε από τον οθωμανικό ζυγό.  
     Για τα παραπάνω  ζητήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο να συναντηθεί με εκπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να δεσμευθούν προεκλογικά για τις θέσεις τους στο θέμα αυτό.
    Ήταν ευτυχής συγκυρία η συμμετοχή αθλητών του Αθηνόδωρου στο δρόμο θυσίας που διοργάνωσε ο δήμος Μεσολογγίου και έτσι έχουμε πρόσφατο εποπτικό υλικό. Έτσι μπορούμε  να δούμε τον τρόπο της ενσωμάτωσης ενός δρομικού γεγονότος στα δρώμενα μιας σημαντικής ιστορικά εορταστικής εκδήλωσης,  και την αξιακή αντιμετώπιση των προσώπων που μετέχουν σ αυτό και να κάνουμε τις σχετικές συγκρίσεις με ότι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.





Αξίζει να διαβάσει κανείς το παρακάτω απόσπασμα της προκήρυξης.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Ι.Π. Μεσολογγίου 11/02/2019

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
73ου  ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ ΙΕΡΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Με ιδιαίτερη χαρά ο Δήμος Ιερής Πόλης. Μεσολογγίου αναγγέλλει την τέλεση του από 1946 καθιερωμένου στην Ιερή Πόλη της Ελευθερίας – το Μεσολόγγι- Αγώνα Δρόμου με την ονομασία, «ΔΡΟΜΟΣ ΘΥΣΙΑΣ» και προκηρύσσει τον 73ο ΔΡΟΜΟ ΘΥΣΙΑΣ.
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΘΥΣΙΑΣ που τελείται στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων της επετείου  της ιστορικής Εξόδου, σε ανάμνηση του ολοκαυτώματος των Ελεύθερων Πολιορκημένων (Ελλήνων και Φιλελλήνων) στο βωμό  της Ελευθερίας έχει σκοπό να δώσει την δυνατότητα στους  συμμετέχοντες δρομείς να τιμήσουν τους Μεσολογγίτες που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά κάθε ελεύθερου ανθρώπου. Είναι ο αρχαιότερος αγώνας δρόμου της χώρας και ονομάστηκε έτσι γιατί από την Έξοδο των Ελευθέρων πολιορκημένων μέχρι αυτοί να φτάσουν στην Ιερά μονή Αγίου Συμεώνος θυσιάστηκαν πολεμώντας περίπου 1700 Αγωνιστές και 4 γυναικόπαιδα.
...
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Η συμμετοχή στον αγώνα είναι δωρεάν καθότι όλα τα έξοδα της διοργάνωση του αγώνα είναι ευγενική χορηγία του Δήμου ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ: Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου επίσης θα καλύψει και τις δαπάνες μετακίνησης, όπως περιγράφεται παρακάτω:

Καλύπτονται οδοιπορικά: 50 ευρώ για Αθλητές-τριες με μετακίνηση έως 100 km, 100 ευρώ έως 300 km. και 150 ευρώ άνω των 300 km, εφόσον ο αθλητής-τρια συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη τριάδα του τερματισμού .
...
1.       Αναχώρηση για την Ιερά Μονή  Αγίου Συμεώνος ώρα 09:45 πμ μπροστά από τον χώρο στάθμευσης του Κήπου των Ηρώων και των γραφείων της Μητρόπολης, με μισθωμένα από το Δήμο λεωφορεία, για όσους δρομείς δεν έχουν μέσο μεταφοράς για τον τόπο εκκίνησης. Η αναχώρηση του πρώτου λεωφορείου θα γίνει στις 09:45 και των άλλων ανά 10 λεπτά.
2.       Στο χώρο εκκίνησης παραλαβή αριθμών και πολύ περιορισμένες δηλώσεις συμμετοχής στη Γραμματεία των αγώνων έως 11:15 π.μ
3.       Όρκος  αθλητών ώρα 11:25 π.μ. στο προαύλιο της Ιερής Μονής.
...
Η απονομή  επάθλων  θα γίνει  στον Κήπο  των Ηρώων μπροστά από τον Τύμβο  μετά το πέρας της Πομπής της λιτανείας από τον ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Έτσι, λοιπόν οι τρεις πρώτοι αθλητές –τριες θα παραμείνουν  στο Μεσολόγγι σε ξενοδοχείο που έχει κρατηθεί  για την απονομή  των βραβείων τους.
1. Αναγράφεται το όνομά του/της και η ιδιαίτερη πατρίδα του στην ειδική μαρμάρινη πλάκα στον Κήπο των Ηρώων.
2. Λαμβάνει ομοίωμα πιστόλας της εποχής.
3. Δίπλωμα Δρόμου Θυσίας με  μετάλλιο.
Όποιος αθλητής είναι νικητής για  τρεις(3)  φορές στο Δρόμο Θυσίας της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου με απόφαση του Δημοτικού  Συμβουλίου, δίδεται το όνομά του  σε δρόμο της πόλης.
...
Οι διοργανώσεις, του 73ου Δρόμου Θυσίας και του 4ου Δρόμου Θυσίας Δημοτικών Σχολείων τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου  Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, και οργανώνονται από το Πνευματικό Κοινωνικό και Αθλητικό Κέντρο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, το 1ο Γυμνάσιο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου (Παλαμαική Σχολή) και το 2ο Δημοτικό σχολείο του Δήμου.
....
      Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που υπολογίσαμε τους μετέχοντες στην παρέλαση πάνω από 6000 χωρίς τους θεατές. Εκεί ήταν και η φιλαρμονική Αιγίου και μέλη του πολιτιστικού συλλόγου "Αρατος" της πόλης μας. Οι Μεσολογγίτες απέδειξαν μέσα από την ιστορική αυτή εκδήλωση πόσο αγαπούν την πόλη τους και πόσο σέβονται τους επισκέπτες της. Απέδειξαν ότι αγαπούν και σέβονται τους αθλητές και ειδικότερα τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Μας πρόσφεραν μία καταπληκτική εμπειρία αλλά και πολλές ιδέες και τρόπους για να αναδείξουμε τα τεράστια φυσικά και ιστορικά πλεονεκτήματα της πόλης μας.









...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου