ΕΠΕΙΔΗ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ...ΠΟΙΗΣΗ

Εις τον Θεόκριτο παραπονιούνταν
μια μέρα ο νέος ποιητής Ευμένης·
«...Aλλοίμονον, είν’ υψηλή το βλέπω,
πολύ υψηλή της Ποιήσεως η σκάλα·
κι απ’ το σκαλί το πρώτο εδώ που είμαι
ποτέ δεν θ’ ανεβώ ο δυστυχισμένος.»
Είπ’ ο Θεόκριτος· «Aυτά τα λόγια
ανάρμοστα και βλασφημίες
είναι.
Κι αν είσαι στο σκαλί το πρώτο,
πρέπει νάσαι υπερήφανος κ’ ευτυχισμένος.
Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι·
τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα.
(Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ: Το πρώτο σκαλί)

ΕΠΕΙΔΗ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ...ΠΟΙΗΣΗ

27/5/18

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ 2018


      


        Ήταν ένας καθηγητής ζωολογίας που στο μάθημά του όλοι οι φοιτητές έπαιρναν άριστα 10. Η εξέταση γινόταν προφορικά με έναν κάθε φορά φοιτητή να εξετάζεται και είχε διαρρεύσει ότι η αγαπημένη ερώτηση του καθηγητή ήταν «τι γνωρίζεις για το σκουλήκι». Όλοι οι φοιτητές ήταν άριστα διαβασμένοι ως προς το σκουλήκι και αρίστευαν. Κάποτε  ο καθηγητής αποφάσισε να ρωτήσει για τον ελέφαντα. Ο φοιτητής που έτυχε να ρωτηθεί γι’ αυτό, αρχικά αιφνιδιάστηκε αλλά κράτησε την ψυχραιμία του και άρχισε να απαντά ως εξής: Ο ελέφαντας είναι ένα τετράποδο ζώο εξαιρετικά μεγάλου μεγέθους που έχει μια προβοσκίδα η οποία μοιάζει με μεγάλο σκουλήκι. Το δε σκουλήκι… και συνέχισε να λέει ό,τι γνώριζε για το σκουλήκι έτσι που ο καθηγητής ευχαριστήθηκε πολύ και τον βαθμολόγησε κι αυτόν με άριστα 10.
          Πρέπει να εξομολογηθώ ότι αρχική επιδίωξή μου ήταν να αναφερθώ στους αγώνες στίβου με την επωνυμία Αιγιάλεια 2018. Ήθελα να εκφράσω την υπερηφάνεια μου ως Αιγιώτης που αναλαμβάνουμε τα τελευταία χρόνια με επιτυχία, κυρίως στον οργανωτικό τομέα, τη διεκπεραίωση των αγώνων προβάλλοντας στους επισκέπτες με αυτή την αφορμή τη φυσική  ομορφιά του τόπου μας, αλλά και την αγάπη  των ανθρώπων της πόλης μας για τον κλασσικό αθλητισμό. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, αρχικά με μόνη τη συνεισφορά του Αθηνόδωρου και πλέον  και με την συνεισφορά της Φιλαθλητικής, η αγάπη αυτή έχει φουντώσει. Το στάδιο κατακλύζεται καθημερινά από αθλούμενους  σε σημείο μάλιστα που δημιουργούνται διάφορες δυσλειτουργίες. Θα θέλαμε βέβαια να παρουσιάσουμε  στους επισκέπτες μας ένα στάδιο με βοηθητικό γήπεδο, με κλωβό ρίψεων, με στεγασμένο χώρο κάτω από τις κερκίδες (παρέχοντας προστασία από τα καιρικά φαινόμενα),  για δρομικές και άλλες προπονήσεις, με γραφεία για τους συλλόγους κ.λπ., θα θέλαμε να προβάλουμε τα τοπικά μας προϊόντα, αγροτικά,  τουριστικά (ιδιαίτερα τον αθλητικό τουρισμό), αλλά δυστυχώς τον τελευταίο καιρό δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε τουλάχιστο ούτε μια πόλη καθαρή.
             Θέλω να είμαι ειλικρινής. Η ευθύνη είναι συνολική με την έννοια πάντα της πλειοψηφίας ή του μέσου όρου. Η πραγματικότητα αυτή μας αντιπροσωπεύει σε κάθε υποθετική περίπτωση. Οι πολιτικοί εδώ και παντού δεν είναι θεοί. Δεν μπορούν να κάνουν περισσότερα από όσα μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί κι ας είναι οι πιο κατάλληλοι. Όταν δε,  δεν είναι κατάλληλοι  τότε  πάλι φέρουμε ευθύνη που τους εκλέγουμε και τουςεπανεκλέγουμε δίνοντάς τους πιστοποιητικό επιτυχίας.
                Επανερχόμενος στα «Αιγιάλεια» που θα γίνουν το ερχόμενο Σάββατο 2 Ιουνίου  στο στάδιό μας, θεωρώ πως είναι μία ευκαιρία να χειροκροτήσουμε και να στηρίξουμε εκτός από τους αθλητές   που θα τιμήσουν τη πόλη μας,  τα δικά μας παιδιά του Αθηνόδωρου και της Φιλαθλητικής, ευελπιστώντας πως η ευγενής άμιλλα μεταξύ τους θα δώσει πρωταθλητές σε πανελλήνιο και γιατί όχι σε παγκόσμιο επίπεδο.
               Δεν πάνε πολλά χρόνια που το στάδιο γέμιζε στους αχαϊκούς αγώνες στίβου που ήταν πανελλήνιας εμβέλειας και σημαντικότητας όπως αναφέρει στο βιβλίο του για τη χρυσή εποχή της ΕΦΑ ο Γιάννης Χρυσανθόπουλος. Θα μπορούσαν τα παιδιά των σχολείων της πόλης μας να παρακινηθούν από γονείς δασκάλους και καθηγητές και να γεμίσουν τις κερκίδες . Μάλιστα αυτό θα μπορούσε να γίνει στα πλαίσια της  ωραίας ιδέας που με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εφαρμόζεται με τη λήξη του του σχολικού έτους με την επωνυμία «τρελή Ολυμπιάδα», παρ’ ότι έχω  σοβαρή ένσταση για το όνομα - θα μπορούσε να ήταν «παιδική» ή «σχολική Ολυμπιάδα», ή  καθόλου «Ολυμπιάδα» αφού και σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχει η τάση  τα αγωνίσματα να είναι τύπου  survivor”.  Επίσης οι φίλαθλοι όλων των σπορ θα πρέπει να είναι εκεί αφού οι επιδόσεις στο στίβο είναι οι μόνες αντικειμενικές και η βάση για όλα τα αθλήματα.
         Οι Δημοτικοί άρχοντες πρέπει να δηλώσουν  με την παρουσία τους ότι πιστεύουν στη νεολαία, στον υγιή αθλητισμό, στην ανάγκη να δώσουν λύσεις σε θέματα αθλητικών υποδομών και ότι δε θεωρούν δευτερεύουσας σημασίας τα θέματα που άπτονται των νέων και του αθλητισμού αφού υπηρετώντας το ιδεώδες αυτό, υπηρετείται ο ίδιος ο άνθρωπος και ανεβαίνει ψηλά το επίπεδο του πολιτισμού του.
           Υ.Γ Καλό είναι οι αρμόδιοι να μη ξέρουν μόνο να μας λένε  για το  «σκουλήκι» και εμείς να μη βάζουμε πάντα άριστα 10 όταν μας απαντούν για το  «σκουλήκι» ενώ ρωτάμε για τον  «ελέφαντα».



                                                                                                        Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,

                                                                                                             Άγγελος  Ιατρόπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου