ΕΠΕΙΔΗ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ...ΠΟΙΗΣΗ

Εις τον Θεόκριτο παραπονιούνταν
μια μέρα ο νέος ποιητής Ευμένης·
«...Aλλοίμονον, είν’ υψηλή το βλέπω,
πολύ υψηλή της Ποιήσεως η σκάλα·
κι απ’ το σκαλί το πρώτο εδώ που είμαι
ποτέ δεν θ’ ανεβώ ο δυστυχισμένος.»
Είπ’ ο Θεόκριτος· «Aυτά τα λόγια
ανάρμοστα και βλασφημίες
είναι.
Κι αν είσαι στο σκαλί το πρώτο,
πρέπει νάσαι υπερήφανος κ’ ευτυχισμένος.
Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι·
τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα.
(Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ: Το πρώτο σκαλί)

ΕΠΕΙΔΗ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ...ΠΟΙΗΣΗ

28/1/17

ΔΕΙ ΔΕ ΑΝΘΡΩΠΩΝ...


         Είναι στιγμές που παράλληλα με αισθήματα ικανοποίησης κυριαρχούν στην καρδιά και το νου ευγνωμοσύνη και θαυμασμός , για τη μικρή ή τη μεγάλη επίδραση των συνανθρώπων  μας στον τρόπο που απολαμβάνουμε τη ζωή.
         Στον μεγάλο ιστορικό κύκλο της ανθρωπότητας ξεχώρισαν για τη συνεισφορά τους διάσημοι επιστήμονες , εφευρέτες, εξερευνητές, τεχνίτες καλλιτέχνες, αθλητές, αγωνιστές, μάρτυρες, άγιοι, φιλόσοφοι κ.α.
          Στο μικρό κύκλο της ζωής μας εκτός από τους παραπάνω, άνθρωποι απλοί καθημερινοί δίνουν  αξία και ομορφιά ικανή να αντιπαλέψει τον «κόπο και τον μόχθο» που κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος του.
         Τέτοιες στιγμές ζήσαμε κατά την 5η ετήσια εκδήλωση και τις βραβεύσεις των αθλητών του Αθηνόδωρου που έγινε στο πολιτιστικό κέντρο του Αιγίου την περασμένη Κυριακή.
          Πέρα από τα αισθήματα ικανοποίησης και θαυμασμού για τις επιτυχίες των αθλητών μας, ευγνωμοσύνη  αναδύεται αβίαστα για το γεγονός ότι πλαισιωνόμαστε στη μικρή μας πόλη από προικισμένους ανθρώπους,    με τις ιδιότητες της προσφοράς και της ανιδιοτέλειας.
          Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στους ιδρυτές του Αθηνόδωρου, το διοικητικό συμβούλιο, τους προπονητές , αλλά και όσους λειτουργούν υποστηρικτικά στο σύλλογο αυτό που καλύπτει το πεδίο εκείνο του πολιτισμού που καλείται – όχι τυχαία -  κλασσικός αθλητισμός.
         Στο βίντεο που θα ακολουθήσει με τίτλο «Οι μαραθωνοδρόμοι» που είναι αποσπάσματα από τη βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης,  θα φωτίσουμε αντιπροσωπευτικά κάποια πρόσωπα που κινούνται στο πνεύμα αυτό, χωρίς να είναι τα μοναδικά. Επειδή διαπιστώσαμε από τις δηλώσεις του Δημάρχου ότι υπάρχει αμέριστη συμπαράσταση από τη δημοτική Αρχή, (σημειώνουμε ιδιαίτερα τον προγραμματισμό κατασκευής  κλειστού  προπονητηρίου κάτω από τις δυτικές κερκίδες), εκμεταλλευόμενοι το χώρο και τον τόπο θα επαναφέρουμε μία παλαιότερη πρόταση:
         Να συσταθεί μία ομάδα ανθρώπων της πόλης μας για την ανεύρεση του χώρου, το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός πάρκου αθλητισμού και αναψυχής. Κάτι τέτοιο όχι μόνο θα ανεβάσει πολύ  το επίπεδο της καθημερινής μας ζωής αλλά και θα το χαίρονται ως πολύτιμη κληρονομιά οι επόμενες γενεές. Άλλωστε κάθε χώρος αθλητισμού και αναψυχής λειτουργεί ως κέντρο  υγείας που την προάγει σε όλες τις πτυχές της, σωματική, ψυχική, πνευματική και κοινωνική.
          Πιστεύουμε πως δεν χρειάζονται υπεράνθρωποι για να κάνουν σπουδαία πράγματα.  Ούτε τα χρήματα είναι καθοριστικά για τα μεγάλα έργα. Παραφράζοντας τον Δημοσθένη θα λέγαμε : ΔΕΙ ΔΕ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΤΟΥΤΩΝ ΟΥΔΕΝ ΕΣΤΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ΤΩΝ ΔΕΟΝΤΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου