ΕΠΕΙΔΗ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ...ΠΟΙΗΣΗ

Εις τον Θεόκριτο παραπονιούνταν
μια μέρα ο νέος ποιητής Ευμένης·
«...Aλλοίμονον, είν’ υψηλή το βλέπω,
πολύ υψηλή της Ποιήσεως η σκάλα·
κι απ’ το σκαλί το πρώτο εδώ που είμαι
ποτέ δεν θ’ ανεβώ ο δυστυχισμένος.»
Είπ’ ο Θεόκριτος· «Aυτά τα λόγια
ανάρμοστα και βλασφημίες
είναι.
Κι αν είσαι στο σκαλί το πρώτο,
πρέπει νάσαι υπερήφανος κ’ ευτυχισμένος.
Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι·
τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα.
(Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ: Το πρώτο σκαλί)

ΕΠΕΙΔΗ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ...ΠΟΙΗΣΗ

10/7/16

ΕΛΛΑΝΟΔΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΣΕΡΡΕΣ 2016



"H Ελλανόδικος επιτροπή εξέτασε το βίντεο ,πήρε τη σύμφωνη γνώμη επόπτη και Εφόρου δρόμων, οι οποίοι και οι δύο (Παρασκευοπούλου Σοφία,  Σαρηβασιλείου Χαράλαμπος) θεώρησαν ότι στα πλαίσια του "ευ αγωνίζεσθαι" στο ύψος των 300m οι δύο αθλητές είχαν φυσιολογική επαφή και αγωνιστική συμπεριφορά και γι' αυτό το λόγο  "απορρίπτει" την ένσταση.
Για την Ελλανόδικη : Μπούμπας Πασχάλης
                                   Αραμπατζή Φωτεινή
                                    Πετσούλας Ιάκωβος




















 Μπορεί η παραπάνω περίπτωση να αφορά δικό μας αθλητή και επειδή παρακολουθούμε  με  ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προσπάθειες των δικών μας αθλητών, έχουμε την τύχη  να έχουμε στα χέρια μας το βίντεο που δείχνει μια πρακτική που  δε συνάδει με το ευ αγωνίζεσθαι.  Δεν είναι σκοπός μας να βάλουμε εναντίων κάποιων αθλητών που στη λαχτάρα τους για τη νίκη μπορεί κάποιες φορές να χρησιμοποιούν ενστικτωδώς αθέμιτα μέσα και πρακτικές. Θέλουμε όμως με αφορμή την ένσταση που υπέβαλε ο σύλλογός μας να αναδείξουμε την απάθεια σε επίπεδο αβελτηρίας των αρμοδίων να διεξάγουν αγώνες με κύρος αλλά και σεβασμό στους κόπους και τις θυσίες  αθλητών και προπονητών.
Είμαστε υπερήφανοι που αγαπάμε τον κλασικό αθλητισμό, γιατί τ' αγωνίσματα του στίβου έχουν τη μεγαλύτερη αντικειμενικότητα μεταξύ όλων των αγωνισμάτων. Οι αθλητές που μετέχουν σε αυτά αναμετρώνται πρώτα με τη μεζούρα και το χρονόμετρο και μετά με τους συναθλητές τους. 
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κανόνες εγκυρότητας που διασφαλίζουν σε υψηλά επίπεδα το αθλητικό και παιδευτικό πρότυπο του αθλητή, με συνέπεια αυτό ν’ αναγνωρίζεται από την κοινωνία αλλά και να επιδρά σε αυτήν αναλόγως.  
Στο  Πανελλήνιο Πρωτάθλημα  Εφήβων Νεανίδων που έγινε 9 και 10 Ιουλίου στις Σέρρες η Ελλανόδικος Επιτροπή  αντέδρασε στην ένσταση του συλλόγου μας με συγκαλυμμένη αδιαφορία. Δεν ήθελαν να «ταράξουν ύδατα»  αν και λιμνάζοντα. Έβλεπαν το προφανές και «στρουθοκαμήλιζαν». Ευγενείς …που δεν ήθελαν να «σπάσουν αυγά». Η αναφανδόν παρεμπόδιση ερμηνεύτηκε "φυσιολογική επαφή". Με άλλα λόγια όταν συνηθίζεται η κακή πρακτική νομιμοποιείται. Μα τότε ας έχουμε το θάρρος να ζητήσουμε να γραφτεί στους κανονισμούς. Δεν ξέρω αν διασταλτικά ως δεδικασμένο πλέον μπορουμε να ενημερώσουμε όλους τους αθλητές να απλώνουν το χέρι και να σταματάνε τους συναθλητές τους αφου αυτο δεν επιφέρει τελικά κάποια ποινή.
Ίσως στο μέλλον κάποιο μέλος κάποιας άλλης Ελλανοδίκου Επιτροπής παραδεχτεί την ορθότητα της ένστασής μας τότε που η απόσταση του χρόνου θα εξασφαλίζει το τεκμήριο της αντικειμενικότητας…
Όπως ήδη έκανε ο κ. Πετσούλας , ο οποίος  θα έκανε δεκτή την ένσταση του συλλόγου μας (ήθελε να μας το επιβεβαιώσει και γραπτά όταν το είδε) την οποία συνάδελφοί του στο Σχηματάρι το 2013 σε ανάλογη περίπτωση είχαν αρνηθεί μολονότι συνέβη αυτό που δείχνει το παρακάτω video.
.



Και έτσι θα συνεχίζουμε και όπου μας βγάλει... Και πόσα δεν είδαμε...και πόσα έχουμε να δούμε...

Σε αντιδιαστολή το 2009 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Στίβου έχασε το χρυσό η Ναταλία Ροντρίγκεζ στα 1500m γυναικών,  επειδή 250 m. πριν από τον τερματισμό άπλωσε το χέρι της πάνω στην αντίπαλό της, προσπαθώντας να περάσει μπροστά από την εσωτερική και παρ' ότι δεν άσκησε ιδιαίτερη δύναμη,  η αντίπαλός της έπεσε διότι στα τελευταία μέτρα η καταπόνηση είναι τέτοια που η παραμικρή σωματική επαφή μπορεί να επιφέρει την πτώση. Δείτε το σχετικό video.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου