ΕΠΕΙΔΗ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ...ΠΟΙΗΣΗ

Εις τον Θεόκριτο παραπονιούνταν
μια μέρα ο νέος ποιητής Ευμένης·
«...Aλλοίμονον, είν’ υψηλή το βλέπω,
πολύ υψηλή της Ποιήσεως η σκάλα·
κι απ’ το σκαλί το πρώτο εδώ που είμαι
ποτέ δεν θ’ ανεβώ ο δυστυχισμένος.»
Είπ’ ο Θεόκριτος· «Aυτά τα λόγια
ανάρμοστα και βλασφημίες
είναι.
Κι αν είσαι στο σκαλί το πρώτο,
πρέπει νάσαι υπερήφανος κ’ ευτυχισμένος.
Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι·
τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα.
(Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ: Το πρώτο σκαλί)

ΕΠΕΙΔΗ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ...ΠΟΙΗΣΗ

31/1/16

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

Σήμερα το πρωί στο έλος της Αγυιάς στην Πάτρα έγιναν οι περιφερειακοί αγώνες ανωμάλου δρόμου. Ο σύλλογός μας δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι θριάμβευσε αφού οι αθλητές μας κατάφεραν πολλές πρώτες θέσεις στις κατηγορίες τους και γενικά πολύ καλές εμφανίσεις με ''υποσχέσεις'' για το μέλλον. Παρακάτω ακολουθεί φωτογραφικό υλικό και βίντεο

23/1/16

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΝΤΟΧΗΣ

Πάνω από 60 παιδιά των ακαδημιών του Αθηνόδωρου αψήφισαν το κρύο σήμερα το πρωί στο Δημοτικό Στάδιο Αιγίου και έδωσαν το παρών στους αγώνες 600,  800 και 1000 μέτρων. Τα αποτελέσματα καθώς φωτογραφίες και βίντεο

22/1/16

ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΤΑΣ


ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ

  Ο Αθλητικός Σύλλογος Αιγίου «Αθηνόδωρος ο Αιγιεύς» σας προσκαλεί στην Εκδήλωση, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 11:30΄ π.μ. στο Δημοτικό Στάδιο Αιγίου, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας του Συλλόγου.  
Την ίδια ημέρα και ώρα 10:00 θα διεξαχθούν οι καθιερωμένοι πλέον αγώνες αντοχής της Ακαδημίας του Αθηνόδωρου και θα δοθούν σε όλους τους αθλητές μετάλλια συμμετοχής.

20/1/16

ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ - ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ


5ος ΛΑΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ - ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ  ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ 2016-ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Κλίκ για μεγέθυνση

            Ο Αθλητικός Σύλλογος Αιγίου «ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΣ Ο ΑΙΓΙΕΥΣ», με την υποστήριξη του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ», διοργανώνει τον 5ο Λαϊκό Αγώνα Δρόμου - Ημιμαραθώνιο Αιγιαλείας.
            Ημερομηνία Αγώνα: Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016, ώρα 10.30 π.μ.
            Διαδρομή: Η διαδρομή του αγώνα είναι σχεδόν εξολοκλήρου ασφάλτινη, εκτός από ένα μικρό τμήμα 300 μέτρων ομαλού χωματόδρομου και είναι επίπεδη με ελάχιστη υψομετρική διαφορά.
            Περιγραφή διαδρομής: Η εκκίνηση θα δοθεί από το σιδηροδρομικό σταθμό του Διακοπτού με κατεύθυνση προς το Αίγιο και μέσα από τις Τοπικές Κοινότητες (και ομώνυμα παραλιακά χωριά) Ζαχλωριτίκων, Ελαιώνα, Ροδιάς, Νικολαιΐκων, Ριζομύλου, Βαλιμητίκων, Τεμένης και Διγελιωτίκων η διαδρομή θα καταλήξει στην πόλη του Αιγίου, όπου, μέσω των δημοτικών οδών Ταξιαρχών, Κλ. Οικονόμου και Μητροπόλεως, θα γίνει ο τερματισμός στην Πλατεία των Υψηλών Αλωνίων.
            Δικαίωμα συμμετοχής:

8/1/16

ΤΟ 1000ΑΡΙ ΤΟΥ ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΥ

Το καθιερωμένο test 1000m πραγματοποιήθηκε χθες 7/1/  στο Δημοτικό Στάδιο Αιγίου για τους αθλητές του Αθηνόδωρου. Οι επιδόσεις ήταν για πολλούς νέα ατομικά ρεκόρ παρά τον δυνατό αέρα που δυσκόλεψε τις προσπάθειες  όλων των αθλητών. Όπως ήδη διαφαινόταν, νεότεροι αθλητές υπόσχονται με την εμφάνισή τους μεγάλες διακρίσεις τη φετινή χρονιά. Εκείνο όμως που αξίζει να σημειώσουμε είναι η συμμετοχή όλων των αθλητών ανεξάρτητα από το άθλημα στο οποίο ειδικεύονται, αγόρια και κορίτσια μικροί και μεγάλοι κάνοντας έτσι το τεστ έναν αγώνα πρώτα για την αξία της συμμετοχής κι έπειτα για τη διάκριση.  Αλλωστε το τεστ είναι ένα βοήθημα  για την αξιολόγηση τόσο των προπονητικών προγραμμάτων όσο και της γενικότερης φυσικής κατάστασης των αθλητών. Το σημαντικότερο ίσως είναι ότι οι  νεοεισερχόμενοι αθλητές του στίβου είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και έτσι να αποτιμήσουν στο μέλλον την αξία της πίστης, της προσπάθειας, της υπομονής, της αφοσίωσης και της επιμονής στο στόχο που είναι η αυτοβελτίωση. Αυτή δεν επιτυγχάνεται μόνο  με τη βοήθεια των προπονητών ή της οικογένειας ή της πολιτείας με ότι συνεισφέρουν, αλλά κυρίως  των  συναθλητών που παίζοντας το ρόλο του αντίπαλου ωθούν τον κάθε αθλητή να ξεπερνά κάθε φορά τον εαυτό του . Η συμμετοχή είναι αυτή που δίνει τη χαρά στον συμμετέχοντα , κύρος στο άθλημα και αξία στους διακριθέντες. Ακολουθεί το βίντεο του αγώνα της πρώτης σειράς και τα αποτελεσματα

3/1/16

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Ή ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΒΙΟΛΕΤΑ Ή ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ

Με χαλαρό πνεύμα λόγω των εορτών διάβαζα αναρτήσεις στο Facebook μέχρι που στάθηκα σε δύο αναρτήσεις στη σελίδα του Νίκου Μουρατίδη. Η μία ήταν κοινοποίηση από τη σελίδα του Δημήτρη Ψαθά όπου έδινε τον ορισμό του πρωταθλητισμού και η άλλη αφορούσε τις πρωταθλήτριες Κατερίνα Θάνου και Γωγώ Κοκλώνη. (https://www.facebook.com/groups/111446965675521/?fref=nf). 



 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΑΝΟΥ --- ΓΩΓΩ ΚΟΚΛΩΝΗ
... Η κορυφαία, ανεπανάληπτη Ελληνίδα σπρίντερ Κατερίνα Θάνου (ρεκόρ 10.83 στα 100 μ.) με την έξοχη Γωγώ Κοκλώνη (ρεκόρ 11.24) ! 
... Επιδόσεις που φαντάζουν ... "παραμυθένιες" γιά τα σημερινά Ελληνικά δεδομένα ! 
... Ν.Μ., Θεσσαλονίκη, 2-1-2016


Κατόπιν των παραπάνω αισθάνθηκα την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη ως άνθρωπος απ' όλους εκείνους τους ξεχωριστούς συνανθρώπους μας που μέσα απ΄τη φιλοδοξία τους να πάνε πιο ψηλά, πιο μακριά το είδος μας, άνοιξαν δρόμους ασφαλείας για μας τους υπόλοιπους.( Πάντα με συγκλόνιζε το γεγονός πως κάποιοι μάχονται στην πρώτη γραμμή είτε με τη θέλησή τους είτε γιατί κάποιοι άλλοι έχουν τον τρόπο τους να μένουν πίσω...και να σπρώχνουν τους "άλλους" μπροστά). Συγνώμη, γιατί λίγοι, οι πιο ικανοί ή οι πιο τυχεροί, αναγνωρίζονται ως "ήρωες"  ενώ οι περισσότεροι  όταν δεν πετροβολούνται σκεπάζονται από το πέπλο της λήθης.
Προσπαθώντας να επιχειρηματολογήσω με κέρδισε η άποψη ότι το διήγημα του Χαλίλ Γκιμπράν " η φιλόδοξη βιολέτα " που τη μετάφραση παραθέτουμε παρακάτω, μπορεί να συνεισφέρει πιο διεξοδικά  στον προβληματισμό του τίτλου της ανάρτησης.
Η ΦΙΛΟΔΟΞΗ ΒΙΟΛΕΤΑ
Υπήρχε μία ωραία κι ευωδιαστή βιολέτα που ζούσε ήσυχα ανάμεσα στους φίλους της και κουνιόταν χαρούμενα ανάμεσα στα άλλα λουλούδια, σ' έναν μοναχικό κήπο. Ένα πρωί, όταν το στέμμα της ήταν στολισμένο με δροσοσταλίδες, σήκωσε το κεφάλι της και κοίταξε γύρω της. Είδε ένα ψηλό και ωραίο τριαντάφυλλο να στέκεται υπερήφανα και να φτάνει ψηλά στο διάστημα, σαν φλογισμένος πυρσός πάνω σε μία λάμπα από σμαράγδια.
Η βιολέτα άνοιξε τα γαλάζια χείλη της και είπε: «Τι άτυχη που είμαι ανάμεσα σ' αυτά τα λουλούδια και πόσο ταπεινή είναι η θέση που έχω μπροστά τους! Η φύση μ' έπλασε να είμαι κοντή και φτωχιά... Ζω πολύ κοντά στη γη και δεν μπορώ να σηκώσω το κεφάλι μου προς τον γαλάζιο ουρανό ή να στρέψω το πρόσωπό μου στον ήλιο, όπως κάνει το τριαντάφυλλο».
Και το τριαντάφυλλο άκουσε τα λόγια της γειτόνισσάς της. Γέλασε και σχολίασε: «Τι παράξενη είναι η ομιλία σου! Είσαι τυχερή, και όμως δεν μπορείς να καταλάβεις την τύχη σου. Η Φύση σού έδωσε ευωδία και ομορφιά που δεν χάρισε σε κανένα άλλο λουλούδι. Πέταξε αυτές τις σκέψεις και να 'σαι ευχαριστημένη, και να θυμάσαι ότι όποιος ταπεινώνεται, θα εξυψωθεί και όποιος εξυψώνει τον εαυτό του θα συντριβεί».
Η βιολέτα απάντησε: «Με παρηγορείς γιατί έχεις αυτό που